ElinaSeitz Elämää ja politiikkaa sisäilmasairaan kengissä

#salossaeikiusata

  • #salossaeikiusata

Asetu hetkeksi koululaisen jalkineisiin,

mieti miltä tuntuu, kun menet kouluun, jossa päätäsi alkaa särkeä, voit tulla huonovointiseksi, väsyneeksi, ärtyneeksi ja voi tuntua siltä, että olet tulossa kipeäksi, kuume on nousemassa. Voi olla, että et pysty olemaan koulun kaikissa tiloissa, voi olla, että kohdallasi joudutaan miettimään, miten voit suorittaa eri oppiaineita, kun joissain tiloissa olet vain niin huonovointinen, että lääkäri suosittelee niissä luokissa tai koulun siivissä pysymistä, missä voit vähän paremmin.

Voi myös olla, että kukaan ei usko sinua, kukaan ei huomaa eikä kuule sinua, ei ymmärrä mistä on kyse, ja syyttää sinua siitä, että olet ärtynyt, ihmettelee etkö nuku tarpeeksi, pelaatko liikaa, mikä sinua vaivaa. Voi olla, että yksikään aikuinen ei näe tai kuule hätääsi eikä huonoa oloasi. Voi olla, että oireitasi vähätellään tai väitetään että esität, että kuvittelet kaiken, että olet vain laiska ja haluton.

Voi olla, että sinusta tulee pikkuhiljaa ärtyneempi, kiukkuisempi, vetäytyvämpi, voi olla, että kouluun lähtö ja koulussa olo ei enää kiinnosta sinua. Voi olla, että linnoittaudut huoneeseesi ja ilmoitat, että et enää halua mennä kouluun, jossa voit huonosti, jossa sinua ei kuulla, jossa joudut ehkä olemaan eri paikoissa kuin luokkakaverisi, jossa et voi osallistua kaikkeen samalla tavalla kuin muut, jossa sinua pidetään erilaisena, ja aletaan kenties karsastaa. Koska erilaisuutta ei aina kovin hyvin ymmärretä, ja erillään olevaa aletaan usein jättää sivuun yhteisistä jutuista ja tekemisistä. Voit huomata, että kaverit alkavat kadota ympäriltäsi. Voi olla, että et itsekään enää niin jaksa osallistua harrastuksiin ja pitää yllä kaverisuhteita, kun olet päivän jälkeen väsynyt ja vetämätön.

Koulun huono sisäilma voi aiheuttaa kaikkea tätä. Ongelmaa ja oireilua voi seurata syrjään jättämistä, sivuuttamista, vähättelyä, mitätöintiä, tarpeiden kuulematta jäämistä. Sitä sanatonta viestiä, että sinä et ole tärkeä ja merkittävä, olet hankala ja poikkeava: vain koska elimistösi ei kestä sisäilmassa olevia epäpuhtauksia ja haitallisia tekijöitä.

Kuulostaako tämä kiusatuksi tulemiselta? Minusta se kuulostaa siltä, mitä suurimmissa määrin. Tässä kiusaajina eivät vain ole kaverit, vaan koko joukko aikuisia, joka pahimmillaan ummistaa silmänsä ja sulkee korvansa oppilaiden hädältä. Kun terveys kärsii, koulunkäynti kärsii, kun päätä särkee ja on jatkuvasti kipeä, ei jaksa keskittyä eikä oppia. Kun väsyttää, kaikki kivat asiat ja kaverisuhteet voivat alkaa kariutua. Syrjäytymiskierre voi lähteä liikkeelle.

Meidän aikuisten tulisi tehdä kaikkemme, että jokainen koululainen saisi käydä tervettä koulua, että rakennukset pidettäisiin kunnossa, ilmanvaihto päällä riittävällä teholla, että ongelmiin puututtaisiin ennakoivasti, avoimesti ja ratkaisuhakuisesti. Että yhteistyö koulun ja kodin välillä toimisi saumattomasti, että vähättelyä, mitätöintiä ja peittelyä ei olisi yhtään. Salossa on käynnissä kampanja #salossaeikiusata. Lapsilla ja nuorilla ei ole työsuojelua eikä omaa työsuojeluvaltuutettua. Heidän terveytensä, turvallisen kasvunsa ja kehityksensä tukeminen on siis meidän jokaisen aikuisen tehtävä.

Olethan mukana? Ole rohkea, auta lasta, tartu ongelmiin ajoissa. Ole osa ratkaisua, älä osa ongelmaa. Katkaise kierre!

Elina Seitz, Salo

KD, puheenjohtaja

On selvää, että sisäilmaongelmia voi olla myös kodeissa. Kotien kuntoon emme pysty vaikuttamaan, mutta julkisten tilojen kuntoon voimme. Julkisissa tiloissa viettää lähes päivittäin aikaansa iso joukko ihmisiä, jotka pahimmillaan voivat sairastua pysyvästi. Osa saa ohimeneviä, tilapäisiä oireita, jotka korjaantuvat terveissä tiloissa. Sisäilmasairaus on kuitenkin kumuloituva: vuosien altistus voi puhjeta myöhemmin elämän aikana, moninaisin eri tavoin. Lapset ja nuoret ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa: he eivät voi äänestää jaloillaan, vaikka päiväkoti tai koulu olisi miten huonossa kunnossa tahansa. Siksi on aikuisten asia puolustaa ja suojella lasten terveyttä, kasvua ja kehitystä. Tätä velvollisuutta emme voi sivuuttaa, vaikka kunnan kassassa olisi vajausta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat