ElinaSeitz Elämää ja politiikkaa sisäilmasairaan kengissä

Pyyntö ihmeparantumisten mainostajille

  • Pyyntö ihmeparantumisten mainostajille

Pyyntö Sinulle,

joka markkinoit innolla ja onnesi kukkuloilla kaiken parantavaa menetelmää, jolla saa sairaat terveiksi ja pystyy palaamaan hometiloihin, hajusteiden ja kemikaalien käyttäjäksi, haistelemaan vaikka lasinpesunesteitä, muistathan, ettei tämä menetelmä välttämättä ole se yksi ja ainoa autuaaksi tekevä menetelmä, ei välttämättä  aivan jokaiselle sopiva, eikä välttämättä jokaisen kukkarolle kestävä. Muistathan, sinä joka pääset kaikissa medioissa esille ja tuomaan esille ilosanomaa, sinun sanoillasi ja teoillasi on konkreettista vaikutusta tavallisten ihmisen elämään. Tavallisten, sisäilmaoireista kipuilevien lasten, nuorten ja aikuisten saamaan apuun, tukeen ja kohteluun, siihen millaisia kohtaamisia he kokevat niiden lääkäreiden ja viranomaisten tapaamisissa, jotka lukevat hehkutuksista vain sen osan, että oireilu on korvien välissä, ja siihen voi vaikuttaa omaa ajattelutapaa muuttamalla – ja jos tästä ei ole apua, vika on oireilijassa itsessään.

Näiltä tahoilta ja henkilöiltä jäänee usein myös havaitsematta ja huomaamatta kehotuksenne, että sisäilmaongelmaiset kohteet on korjattava, ja että sairaus on todellinen. Usein jää myös havaitsematta se, onko parantuneeksi itsensä julistanut henkilö jatkanut altistumista ongelmaisissa tiloissa, vai aloittanut harjoittelun sen jälkeen, kun jatkuva altistus on päättynyt? Useimmillehan on ihan ok käydä asioimassa tai pikaisesti piipahtaa huonommissakin tiloissa, kunhan niihin ei jää pitkiksi ajoiksi olemaan tai asumaan. Tämä valitettavasti unohtuu, ja asia kääntyy itseään vastaan: aletaan puhua painavaan sävyyn siedättämisestä ja siedättymisestä, vaikka se ei ole tässä mitenkään mahdollista – ihan yhtä vähän kuin myrkkysienille tai häkäaltistukselle voi siedättyä, voi siedättyä hometoksiineille tai muille myrkyille. Se ei ole mahdollista, vaikka kuinka painavasti keskustelisi limbisen järjestelmänsä kanssa.

Eikä tunnu kovin järkevältä sammuttaa elimistön omaa varoitusjärjestelmää, se tuntuu samalta kuin ottaisi palovaroittimisesta patterit pois, koska vilkkuva valo ärsyttää. Se on toki totta, että elimistö ja mieli on hyvä saada rauhoittumaan ja asettumaan, koska altistuminen on niin valtava myllerrys sekä keholle että psyykelle. Tällaista tietoista rauhoittumista ja asioiden mittasuhteisiin asettamista voi tehdä monella muullakin tavalla, kuin tällä nimeltä mainitsemattomalla menetelmällä. Keskustelu-ja kriisiapu on usein tarpeen, kun ihminen sairastuu vakavasti, ja elämään tulee (ainakin alkuvaiheessa) paljon rajoitteita. Nämä rajoitteet ovat kuitenkin usein välttämättömiä ja tarpeen, tilanteen ja oireilun rauhoittamiseksi.

Välttämisestä on tehty huono asia ja kirosana, vaikka usein se on täysin perusteltu ja välttämätön toimenpide: pitää päästä puhtaisiin tiloihin ja saada altistuminen katkaistua, mieluiten mahdollisimman ajoissa ja nopeasti! Ei siinä mitään pelkoa eikä paniikkia ole, vaan rationaalinen ratkaisu, jolla on vahvat perusteet.

 

Mietin, kun tällä (kaupallisella, monelle melko kalliilla) menetelmällä voi mainostajien mukaan parantua lähes mistä tahansa, voisiko sillä myös päästä irti alkoholi-, huume- tai lääkeaineriippuvuudesta? Eikö näissäkin tapauksissa ihminen voisi vaikuttaa riippuvuuteen muovaamalla aivojaan, plastiset ja muovautuvat ne kun ovat, kuten hyvin tiedetään?

 

On hyvä, että asioista puhutaan, on hyvä, että on erilaisia vaihtoehtoja ja toipumiskeinoja olemassa. Ei ole kuitenkaan olemassa yhtä, ainoaa, kaikille sopivaa ratkaisua, eikä ihmeparantumista. On epäeettistä mainostaa sellaista, ja on epäeettistä syyllistää sisäilmasta oireilevia ja sairastuneita siitä, että oireilu olisi heidän itse aiheuttamaansa, korvien välissä sijaitsevaa, ja aivoja muokkaamalla korjattavissa olevaa. Lisää näyttöä – ja puolueetonta tieteellistä  tietoa tarvitaan tästä menetelmästä, ennen kuin tätä ilosanomaa voidaan julistaa turuilla ja toreilla, ja ennen kuin voidaan edes harkita, että tästä alettaisiin maksaa Kela-korvauksia. Tämä on kyllä ilosanomaa kaikille epäilijöille, vähättelijöille ja mitätöijille, vakuutusyhtiöille, työnantajille, kiinteistöjen omistajille, vakuutuslääkäreille ja lääkäreille, jotka valitsevat aidan matalimman kohdan – ihminen jätetään pulaan, ja vetäydytään vastuusta, tarjoamalla helppoa ja halpahintaista (=kallista)  ihmeratkaisua pulmaan kuin pulmaan.

Toivon että pysähdytte edes hetkeksi miettimään, millaisia seurauksia näillä mainospuheilla on, eri-ikäisten, vaikeuksissa olevien ihmisten elämään. Kannatteko vastuun näistä seurauksista? Vai kuka kantaa, kun vastuunkantajaa on tähän astikin ollut mahdottoman vaikeaa löytää, sisäilmaongelmista puhuttaessa? Onko suurilla lupauksilla katetta, vai kumisevatko sanat tyhjää?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat