ElinaSeitz Elämää ja politiikkaa sisäilmasairaan kengissä

Hoi hallitus ja eduskunta - on aika julistaa #home ja #sisäilma - lakkovaroitus!

  • Hoi hallitus ja eduskunta - on aika julistaa #home ja #sisäilma - lakkovaroitus!

Kuuntelin männä viikolla eduskunnan kyselytuntia home- ja kosteusongelmista. Huoli tilanteesta, rakennusten kunnosta ja korjaustarpeista ylitti puoluerajat, sekä hallituksen ja opposition. Esillä oli jopa huoli ihmisten terveydestä, ja lasten altistumisesta. Kukaan ei kyseenalaistanut sitä, etteivätkö sairaat rakennukset sairastuta ihmisiä. Mutta mutta... Hallitus penää edelleen että vastuu on kunnilla ja kiinteistöjen omistajilla ja että kunnilla riittää kyllä rahaa korjauksiin, valtionapuja ei tarvita. Keskustelussa todettiin moneen kertaan että ongelma on ollut jo vuosia tiedossa. Silti edelleen vain jauhetaan samaa asiaa, sama mylly pyörii, kukaan ei puutu eikä ota vastuuta. Ei pelkkä puhe riitä, tarvitaan tekoja, toimenpiteitä! Rakennukset vain rapistuvat, ja ihmiset sairastuvat, ja vuodesta toiseen ihmetellään ja kummastellaan, että pitäisi varmaan jotakin tehdä. Tosin ratkaisuksi sitten löytyykin näitä guruja ja ”totuudentorvia”, joiden mukaan sisäilmasairaus on psyykkistä, ja avuksi siihen riittäisi käyttäytymisterapia. Että oireilu johtuu pelosta ja siitä pitää vain oppia pois. On varmaan osalle kansalaisia helpottavaa, kun löytyy tällainen hokkuspokkus- pikahoitokeino, niin voi huokaista helpotuksesta, kun ei se olekaan totta, asumista ja työskentelyä epäterveissä tiloissa voi huoletta jatkaa, kunhan muistaa olla pelkäämättä, niin kyllä se hyvin sujuu. Jotensakin tuo tuntuu epäeettiseltä, suorastaan henkeä vaarantavalta uskomukselta.

 

Tuore Käypä hoito- suositus on ahdas ja puutteellinen, oikoo mutkat suoriksi ja laulaa tuota samaa ”psyykkistä oireilua, hoituu terapialla”- laulua. Se mikä suosituksessa on hyvää, on sen suoruus, esimerkiksi nyt kerrotaan selkeästi seuraava: "Tietyllä työpaikalla ilmenevät oireet eivät ole sairausvakuutuslain mukaisen sairausloman peruste. Työnantajan vastuulla on huolehtia siitä, etteivät työolot aiheuta haittaa tai vaaraa työntekijän terveydelle. Jos oireilu liittyy työpaikan sisäilmaongelmaan, kyseeseen eivät yleensä tule myöskään eläkelakien mukaiset etuudet, kuten ammatillinen kuntoutus, kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke."

 

Reilua, eikö vaan? Ja mitenkäs työnantajat sitten aiotaan saada pitämään kiinni vastuustaan? Ja mitäs sitten, kun oireilu on siirtynyt myös ihan kaikkeen elämään, eikä pysykään enää vain työpaikan seinien sisällä vaan seuraa oman kehon mukana ihan kaikille elämänalueille?

 

Hallituksen mukaan kunnilla on varaa hoitaa ongelmaiset kiinteistöt kuntoon, ja seuraavaksi todetaan että työnantajan vastuulla on huolehtia etteivät työolot aiheuta haittaa tai vaaraa työntekijän terveydelle. Kun haittaa ja vaaraa on aiheutettu, ja työntekijä sairastuu, kukas sitten maksaakaan viulut, kun Kela, Keva, vakuutusyhtiö ja ammattiliitto, TE- toimisto ja kaikki muutkin tahot kieltäytyvät maksamasta (niinkuin ne nytkin tekevät). Alkaako työnantaja kustantaa sairaspäivärahat, kuntoutukset, koulutukset, työeläkkeet?

 

Niinpä niin. Tässä kohtaa on hyvä palata siihen lauluun, että sisäilmasta ei voi sairastua, sairastuminen ei ole todellista vaan kuviteltua, kaikki johtuu työntekijän korvien välistä, työntekijä on vain laiska ja työhaluton – eihän sellaisille tarvitse mitään maksaa, eihän?

 

Mitenkäs tämä homma nyt sitten laitetaan pyörimään, ja alkaako tulla sanktioita? Kuka suostuu paljastamaan, mitkä sisäpiirin sopimukset ja On Sovittu Että – diilit ovat tässä kaiken kyykyttämisen ja oikeuksitta jättämisen taustalla? Ei suinkaan vain se raha ole tässä takana, joka kaikkea maailmassa muutenkin pyörittää? Ei sunkas.

 

Oikeus ja kohtuushan on tärkeintä, ihmisten oikeudet, perustuslaki ja oikeus sosiaaliturvaan. Sillä Suomihan on hyvinvointivaltio, ja oikeusvaltio. Pois meistä korruptio ja salaiset sopimukset, hyvä veli- järjestelmät ja vakuutusyhtiöiden valta. Valtahan on meillä, kansalaisilla. Uskossa on hyvä elää, sanotaan, etenkin sellaisessa hyvin sokeassa ja kuurossa uskossa.

 

Sarkasmin viljelyn jälkeen totean: Minusta on korkea aika julistaa maahan #home ja # sisäilma #lakkovaroitus. Ugh.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat