ElinaSeitz Elämää ja politiikkaa sisäilmasairaan kengissä

Sisäilmasairaus ei ole mielen sairaus eikä älyn vajavaisuutta

  • Sisäilmasairaus ei ole mielen sairaus eikä älyn vajavaisuutta

Sisäilmasairaus ei ole mielen sairaus eikä älyn vajavaisuutta

Tiistaina 6.9.2016 pidettiin Helsingissä Kansalaistorilla Vihaisten äitien järjestämä mielenosoitus terveemmän sisäilman ja lasten terveyden puolesta. Puhujina oli useita lääkäreitä, mikä oli todella ilahduttavaa. Tässä maasta löytyy siis lääkäreitä, jotka ottavat sisäilmasairauden tosissaan, ja pitävät lähtökohtana sitä että lääkäri uskoo mitä potilas kertoo.

Kuten professori Ville Valtonen totesi, harva tulee lääkärin vastaanotolle valehtelemaan. Kuten olen ennenkin kysynyt, miksi kukaan valehtelisi näistä oireista, ja sairastuisi sairauteen, joka ei oikeuta edes sosiaaliturvaan?

Sisäilmasairaus kuormittaa ja rasittaa sekä kehoa että mieltä. Mutta se ei ole mielisairaus. Sisäilmasta sairastuminen ja sen myötä vaille oikeuksia jääminen, työkyvyttömyys, tulottomuus, mitätöidyksi tuleminen ahdistaa, masentaa, aiheuttaa toivottomuutta ja epätoivoa. Kun elämä on täysin epävarmaa ja fyysiset oireet arvaamattomia, sairastunut roikkuu jatkuvasti löysässä hirressä. Tällainen tilanne on kohtuuton ja kestämätön kenelle tahansa.

On väärin, että syytä oireiluun etsitään oireilijan korvien välistä, kehotetaan siedättymään sisäilman myrkyille tai kehotetaan vain olemaan pelkäämättä. Tutkimustietoa ja tieteellistä näyttöä  siitä että ympäristösairaudet ovat todellisia, on jo olemassa. Ne pitää tunnustaa. Se, että sisäilmasta sairastuneita kehotetaan tai pakotetaan siedättymään, on laillistettua eutanasiaa. Sisäilmasairaus ei johdu myöskään älyn vajavaisuudesta, kuten twitterissä sain eräältä kommentoijalta kuulla. Itse olen tavannut tähän mennessä paljon fiksuja, lämminsydämisiä, täyspäisiä, koulutettuja ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta  sairastuneet altistuttuaan liian pitkään tai liian voimakkaasti sisäilman myrkyille, homeille, mikrobeille tai kemikaaleille. Se että olemme sairastuneet, ei tee meistä vajaaälyisiä.

Mielenosoituksen videotallenne löytyy Maria Nordinin nettisivuilta. Kiitos Vihaiset äidit, kiitos puhujat ja yleisö. Loitte toivoa sille, että sisäilmasta sairastuneiden asema voi kohentua. Eikä se ainakaan huonompaan suuntaan enää voisi mennäkään. Suunta on vain ylöspäin ja eteenpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat