Lempeä kehotus sisäilmasta oireileville

Maanantaiaamu, uuden viikon alku. Miten moni työntekijä lähtee reippain askelin töihin, alkaakseen siellä niiskuttaa, köhiä ja rykiä, ottaa särkylääkettä, allergialääkettä, nenäsuihketta ja astmalääkettä että selviytyy päivästä. Miten moni toivoo että pystyisi kesken päivän hetkeksi heittäytymään pitkäkseen ja lepäämään, kun työpaikalla oleminen vie fyysisesti voimat – lihakset tuntuvat voimattomilta ja keho raskaalta. Miten monella on jatkuvaa tulehdusta, turvotusta, vatsaongelmia, närästää, oksettaa, korvia ja poskia särkee. Miten monesta tuntuu että rintakehän päällä olisi puristava vanne tai raskas paino, niin että henki ei vain kulje kunnolla.

Miten moni pelkää tuoda näitä oireita esille, miten moni selittelee niille syytä stressistä, huonosta kunnosta, liian vähäisestä liikkumisesta, huonosta nukkumisesta? Miten moni syyttelee itseään ja kokee että on vain liian heikko ja liian herkkä, kun ei kestä, kun "kaikki" muut vaikuttavat kestävän.

Mitä jos asian ottaisi puheeksi, ja työyhteisössä havahduttaisiin huomaamaan, miten moni oireilee jatkuvasti. Voisiko asialle ryhtyä tekemään jotakin, voisiko jonkun terveyden saada vielä pelastettua? Voisiko altistumisen saada lopetettua?

Pitäisikö asioista vain alkaa puhua rohkeasti. Yhtään häpeilemättä, yhtään syyttämättä itseään. Ihan asiallisesti ja rakentavasti. Koska meidän jokaisen terveys on arvokas, meidän jokaisen elämä on tärkeä. Olemme jokainen jollekin merkittäviä ja tärkeitä – eritoten itsellemme – ja ennen kaikkea, meillä on oikeus elää terveinä ja sairastumatta työpaikan sisäilmasta.

 

 

ElinaSeitz
Kristillisdemokraatit Salo

Sisäilma-asioita ajava sosiaaliohjaaja. Tyhjän päälle tipahtanut vähäosaisten puolustaja. Lempeä mutta jämäkkä. Twitterissä: ElinaSZ

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu