ElinaSeitz Elämää ja politiikkaa sisäilmasairaan kengissä

Vastuunkantajaa nyt kaivataan

  • Vastuunkantajaa nyt kaivataan

Vastuunkantajaa nyt kaivataan

 

Kuka kantaisi vastuun siitä, että taloja rakennetaan

sateisina aikoina, märkinä kausina, kovalla kiireellä, säästöt painaen

sekä ostajia että tekijöitä, tilaajia ja tuottajia?

Kun jokaisen tahon pitää niin kovasti säästää kuluista ja kustannuksista,

kun aikarajoitukset painavat päälle ja ahdistus painaa hartioilla

kun on oltava tehokas ja tuottava, ja saatava vielä aikaan voittoa.

Kun kaikki tietävät, että betonin kuivuminen kestää sen minkä se kestää,

sitä ei voi vauhdittaa, ei nopeuttaa, ei avittaa. Tai voi kai, mistäs minä tiedän,

mutta maalaisjärjellä ajattelen, että betonin on vain annettava kuivua.

Että materiaalien on oltava kuivia, että seinien sisälle tai lattian alle ei saa jäädä kosteutta.

Sen verran tällainen ihan tavallinen hartiapankkirakentaja ja sellaisen vaimo ymmärtää.

 

Kun rakennetaan julkista rakennusta, kukaan ei rakenna sitä itselleen.

Kukaan ei mieti, miten jokainen kohta on tehty niin, että se varmasti toimii,

on tarkoituksenmukainen, turvallinen ja terveellinen. Vai miettiikö, sen haluaisin tietää?

Mistä löytyisi se rakentaja, se alihankkija tai alihankkijan alihankkija, joka työtä tehdessään

pitää mielessään sen ihmisen, lapsen tai aikuisen, joka tulee viettämään ison osan ajastaan

näiden seinien sisällä, tämän lattian päällä, tämän katon alla, näiden ilmastointilaitteiden

rakenteiden, käytettyjen materiaalien, pinnotteiden kanssa.

 

Miettiikö se tilaaja, tuottaja, tekijä tai valmistaja koskaan, miten voi käydä,

jos lattia jääkin märäksi, jos rakenteisiin jää jotain myöhemmin haittoja aiheuttavaa,

jos laitteet eivät toimikaan ihan niinkuin pitäisi, tai vaikkapa joku hätäpäissään kiireissään

vielä hetkeä ennen valmistumista päättää loppusiivouksessa tyrkätä vaikka rakennusjätteitä

ilmanvaihtokanaviin. Eihän sellaista voi sattua, eihän? Eihän sellaista voi tehdä, eihän

kenenkään moraali voisi kestää sellaista.

 

Onhan rakentamisessa ohjeet, onhan siinä arvot, onhan siinä maalaisjärki ja ymmärrys, onhan?

Ettei ole vain niin, että rakentaja tekee sen minkä tilaaja tilaa, ja hyväksyy vaikka senkin, että

liian kiireellä tehtiin, ei tullut valmista, ei tullut turvallista, vaan tuli ongelmallista ja ongelmia

aiheuttavaa. Kenen etu se on, kuka siitä hyötyy, miten taloudellista ja inhimillistä se on?

 

Vastuunkantajaa nyt kaivataan, vastuunsa kantamaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Asia korjaantuu, kun vakuutusyhtiöt sanoutuvat irti (eivät anna vakuuksia) sateella taikka marskimaalle (tulva-alueille) rakennetuille taloille.
Rakennustarkastajat ovat turhaa porukkaa.

Jukka Laine

PK-seutu on täynnä homeisia rivareita ja omakotitaloja sekä kerrostaloja joiden alakerrat umpihomeessa kun vesi jäänyt makaaamaan betonirakenteisiin ja toivoisi ettei lisää rakennettaisi.

Usein suihkutilat homehtuvat kosteuden takia kun oven alta ei tule korvausilmaa eikä poistoventtiili vedä painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Keittiön viemärit vuotaneet ja kosteus jäänyt makaamaan ja home tuoksuu. Moni talo pitäisi purkaa kokonaan homeen takia ja kyseessä on valtava kustannus.

Ilmalämpöpumpullakin saa hometta, kun viilennetään asuntoja kesällä ja kosteus jää rakenteisiin kosteussulun takia eikä pääse poistumaan sieltä. Myyntipuheet ovat hyviä mutta todellisuus kamala. Pula-aikana ei rakennettu hometaloja, kun ei ollut varaa huonoihin materiaaleihin.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Epäkohta on pieni osa laajempaa kokonaisuutta, jossa eletään tiukasti. Enemmistö on puhunut. Äänestämässä on käyty ja tahdottu se, missä elämme.

Ihmisen toiminta tässä on se, mikä on aiheen arvoinen. Meininki ratkaisee tämän ja muun.

Itse en usko ainakaan nykyiseen politiikkaan, koska viilailu aiheuttaa tehokkaan perustavampien muutosten estymisen. Asioita ei haluta miettiä, ja sekunda on se, joka kiinnostaa valmistajia ja päättäjiä kauttaaltaan.

Sekundasta pääseminen on oikeasti vaikea juttu. Sitä pidetään varmaan myös utooppisena. Joka haluaa pysyvyyttä, on helposti maailmanparantajaksi luokiteltu. Pysyvyys ja tasapainoisuus kuvioissa on vaivalloista, ja vastassa on kyynisyys.

Enemmistö on tässä suhteessa kuin elämään pettynyt yksilö, joka kieltää paremman jo periaatteessa. Esto on yhtä vahva. Viilailut eivät tosiaan liity eteenpäinmenemiseen, vaan asioiden lykkäämiseen ja kiertelyyn, sekä reaktiivisyyteen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Elinalla on hyviä kysymyksiä hyvästä aiheesta! Olisi jo korkea aika suhtautua tähän homeongelmaan sen vaatimalla täydellä vakavuudella.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Ehkä.

Toisaalta kun jokainen on jonkin tontin asialla, eikä muiden vastaavia ongelmia nähdä, ei erotu se, mikä on oikeasti pielessä. Näin painitaan loputtomasti erilaisten ilmenemisten kanssa.

Kokonaisuuden kannalta voisi olla parempi, että eläisimme selkeämmin hometaloissa. Sillä voisi olla terveellisempää vaikutusta.

Ei ole sarkasmia.

Jukka Mäkinen

Asiaan olisi helppo ja toimiva ratkaisu.

Lopetetaan turhat rakennustarkastukset ja peruutetaan kaikki rakentamissäädökset. Ohjeita sen sijaan annetaan.
Sen sijaan määrätään huonosta rakentamisesta ankarat rakentajan kokoon suhteutetut rangaistukset. Tyyliin minimi 100 000 euroa tai 20% liikevaihdosta, kumpi vaan on suurempi.

Samaa konstia pitäisi käytää myös elintarvikekauppaan. Tarkastajat ja ennakkotarkastukset pois, myyntiluvan saa ilmoittamalla (ellei ole aikaisempia rötöksiä alla), ja seuraamukset pilaantuneiden tai myrkyllisten elintarvikkeiden myynistä raskaiksi. Siten saataisiin kaatumaan SokosKesko duopoli, ja maahan edulliset elintarvikkeet sekä ravintolahinnat.

Käyttäjän kariku kuva
Kari Kulju

Julkinen rakentaminen: on ällistyttävää, että meillä on varaa purkaa ja rakentaa esim. kouluja uudestaan 40 vuoden välein.
Joku on huomaavinaan sisäilmaongelman ja kilpailutetaan urakka sukulaisen firmalle. Tai vain rakennetaan huonosti, koska "kyllä tämä laatu kunnalle välttää".

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kyllä varmaan Keski- ja Etelä-Euroopassa ja vaikka Helsingissä sijaitsevat satoja vuosia vanhat rakennukset ovat varsinaisia homepesiä, kun niissä ei ole noudatettu nykyisten rakennusviisaiden rakennusohjeita! Olisikohan jo syytä myöntää, että nykyinen tekninen "kehitys" on johtanut aivan väärille urille. Rakennuksista tehdään muovieristeisiä, koneellisesti ilmastoituja, automaation varassa toimivia "systeemejä". Vaihtelevissa kosteus- ja lämpötilaolosuhteissa vaan ei voida millään taata sitä, ettei kastepiste joskus osuisi jollekin muovipinnalle antaen homeitiöille loistavan kasvualustan.

Vaikka olenkin jonkinmoinen automaatioalan ammattilainen, en missään tapauksessa jättäisi taloani vain nopeasti vanhenevien koneiden ja automaation varaan, vaan huolehtisin siitä, että se säilyisi asumiskelpoisena niitä ilmankin.

Käyttäjän ElinaSeitz kuva
Elina Seitz

Tänään tuli vastaan yksi näkökulma aiheeseen, laitan linkin:

http://www.talouselama.fi/uutiset/onko-ihme-etta-r...

Tähän pitää saada mahdollisimman laaja näkemys ja katsoa tätä joka kulmasta. Itse toki lähestyn aihetta sisäilmasta sairastuneena ja sitä kautta ongelmaan perehtyneenä, mutta haluan katsoa tätä myös laajemmasta mittakaavasta. Kansanterveyden, talouden, kuntien, rakennusten käyttäjien, koko järjestelmän - joka myös sakkaa joka tavalla ja pahasti. Jostain syystä Suomessa kyllä myönnetään se, että rakennuskanta on huonossa kunnossa, mutta kun joku sairastuu tällaisessa rakennuksessa, se halutaan kiistää. Vaikka selkeät ongelmat löytyvät, sairastuneen korvien väliä aletaan kyseenalaistaa ja todeta, että tämä on vain niin herkkä, ja taitaa olla ongelmia parisuhteessa. Aika ristiriitaista, sanoisinko.

Oli politiikasta mitä mieltä tahansa, Perussuomalaiset olivat muutamia vuosia sitten aktiivisia tässä asiassa. Onko nyt hallitusvastuu väsyttänyt nämä taistelijat, kun kirjallisia kysymyksiä tai asiaa ei ole kuulunut? Joku sisäilmaseminaari taisi olla. Mutta: kukapa kansankynttilä tästä ottaisi koppia, ja ryhtyisi viemään asiaa eteenpäin: Sisäilmasta sairastuneet tarvitsevat diagnoosinumeron, joka oikeuttaa sosiaaliturvaan.

Näin taas päästiin aasinsillan kautta asiani ytimeen. On ollut jo pitkään aika myöntää tosiasiat - niille pitää ryhtyä tekemään jotakin eikä vain tuumia että jotain tarttis tehrä ja voi voi kun tämä on niin hankala asia.

Meitä ihan täyspäisiä, koulutettuja ja työhaluisia ihmisiä kun tipahtaa tähän sisäilmasairastuneiden helvettiin ja meillä on halu päästä täältä poiskin- jollain tavalla takaisin ihmisten kirjoihin ja takaisin iloisiksi veronmaksajiksi. Ja jos se ei ole enää mahdollista, niin sitten pitää saada edes ne etuudet, joihin muillakin sairastuneille ja työkykynsä menettäneillä on oikeus. Mitä muuta tämä on kuin syrjintää?

-Elina-

Toimituksen poiminnat