ElinaSeitz Elämää ja politiikkaa sisäilmasairaan kengissä

Kulje hetki sisäilmasairaan kengissä

  • Kulje hetki sisäilmasairaan kengissä


 

Kulje hetki sisäilmasairaan kengissä 

 

Suomessa on valtava määrä huonokuntoisia rakennuksia, joiden sisäilmalle altistuu suuri joukko ihmisiä, osa selviää ohimenevin oirein mutta osa sairastuu pysyvästi. Nämä pysyvästi ja vaikeasti sairastuneet joutuvat kohtaamaan järjenvastaisia asioita, kuten jäämään vaille sairauspäivärahaa, kuntoutusta, ammatillista koulutusta vaikka he eivät enää voisi tehdä työtään. Lainsäädäntö on tältä osin puutteellinen ja sallii sen että minkään tahon ei tarvitse kantaa vastuuta asiasta. Kaikki jää sairastuneen omille harteille.  

 

Kelan, Kevan ja vakuutusyhtiön mukaan vakavasti sairastunut on työkykyinen, koska sisäilmasta sairastuminen ei ole virallisesti sairaus joka oikeuttaisi sosiaaliturvaan. Jos sairastunut on saanut astman, se hoituu ko. tahojen mukaan lääkkeillä. Altistuminen jatkuu ja ihminen sairastuu yhä vaikeammin. Kukaan ei ota siitäkään vastuuta. Eri tahojen mukaan työntekoa voi jatkaa ilman ongelmia myös käyttämällä suojaimia. Se toki riippuu työstä, maataloudessa moottoroitu hengityssuojain ja suojapuku ei aiheuta ongelmia mutta ihmissuhde- ja asiantuntijatyössä työnteko hengityssuojaimen ja suojapuvun kanssa ei tunnu yhtä mutkattomalta. 

 

Oireilua tulee hengitysteiden ohella ihon, silmien ja korvien kautta, joten kokonaan suojautuminen on mahdoton tehtävä. Altisteet tarttuvat myös hiuksiin ja vaatteisiin joten miten estää niiden vaikutus kun suojat täytyy riisua? Voiko hengityssuojainta käyttää kahdeksan tuntia päivässä? Ainakaan tavallista hengityssuojainta käyttäen se ei ole mahdollista koska sen käyttö aiheuttaa hapenpuutetta. Moottoroitu hengityssuojain sopii osalle, mutta nekin tuottavat ongelmia kemikaaliherkille.  

 

Heitän haasteen kaikille henkilöille ja tahoille jotka tekevät päätöksiä ja eväävät oikeuksia: Ota yhdeksi päiväksi käyttöön hengityssuojain. Käytä sitä töissä, kaupassa, vapaa-ajalla, harrastuksissa. Kuvittele samalla että saat oireita (kuten hengenahdistusta, päänsärkyä, oksettavan olon, sekavuutta, nivel- ja lihassärkyä jne.)  toisten ihmisten tuoksuista, hajusteista, pesuaineista, tupakasta, pakokaasuista, tuotteiden kemikaaleista, sisäilman epäpuhtauksista, ulkohomeista. Kuvittele että olet sairastunut vakavasti ja jäämässä vaille toimeentuloa, sosiaaliturvaa ja oikeuksia. Yritä kulkea hetki sisäilmasairaan kengissä. Ole onnellinen: Sinä voit lakata kuvittelemasta, me sisäilmasairaat emme, koska tämä on todellista. 

 

Lainsäädäntö pitää saada oikeudenmukaiseksi myös sisäilmasairaille. 

 

Elina Seitz

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat